OBJEKTİF TESTLER UYGULAYICI EĞİTİMİ
OBJEKTİF TESTLER EĞİTİMİ
Bireyi tanımak, yetenekleri ve performansı hakkında bilgi vermek ve onun gelişmeye ihtiyaç duyduğu alanları belirleyerek o alanlarda çalışmaları planlamak için psikolojik testler kullanılır. Psikolojik testler objektif ve projektif testler olarak ikiye ayrılır. Objektif testler ; standart bir puanlama ve yorumlamanın olduğu testlerdir.
Objektif testleri uygulayabilmek için üniversite onaylı bir objektif testler sertifikasına sahip olmak gerekmektedir. Objektif testler geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları yapılan bilimsel testlerdir. Objektif testler, okul ortamında, hastane ortamında ve psikolojik danışmanlık merkezlerinde uygulanabilmektedir.
Danışanlarda; bilişsel yetenekler, görsel algı, dikkat, konsantrasyon, hafıza, zeka ve planlama yeteneği, yaşına uygun dil gelişimi, sosyal beceri ve öz bakım becerisi, ince motor ve kaba motor gelişimi, psikomotor algı ve koordinasyon, sayı bilgisi, talimatları izleme, eşleştirme, kopya etme gibi konularda değerlendirme yapabilmek için objektif testler kullanılmaktadır.
Objektif testlerin hangi amaçla , kaç yaş grubuna uygulandığı, nasıl uygulandığı, uygulanırken hangi materyaller kullanılır, nasıl puanlanır, değerlendirilir, grafikler nasıl yorumlanır ve nasıl raporlandığı bilgileri anlatılmaktadır.
Sıklıkla uygulanan objektif testler; Aynı zamanda bu testlerin eğitimlerini vermekteyiz. Benton Görsel Bellek Test, Catell 2A Zeka Testi, Catell 3A Zeka Testi, , Porteus Labirentleri Zeka Testi, Good Enough Testi, AGTE, Gesell Gelişim Testi, Frostig, Peabody Resim Kelime Testi , Metropolitan Okul Olgunluk Testi , Bender Gestalt Algı Testi’dir.
Eğitimin Amacı:
Psikolojik test, bireyin yetenekleri, becerileri, performansları, hakkında bilgi verecek soruların sorulmasına ortam ve olanak sağlayan sistemli bir yaklaşımdır.
Objektif kişilik test ise, yapılandırılmış bir malzemenin sunulduğu, standart bir puanlama ve yorumlama prosedürünün olduğu testlerdir.
Çocuk ya da yetişkin danışanları psikolojik değerlendirme yapabilme becerisi ve yetkinliği kazandırmayı amaçlamaktadır. Eğitimde katılımcılara teorik bilgiyle birlikte uygulama örnekleri sunulacak ve farklı raporlama örnekleri gösterilecektir.
Bu Eğitimin Size ve Kurumunuza Kazandıracakları
- Porteus Labirent Testi
- Catell 2-A
- Catell 3-A
- Good Enough Harris Testi
- Ankara Gelişim Tarama Envanteri
- Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi
- Gessel Testi
- Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
- Frostig Gelişimsel -Görsel Algı Testi
- Benton Görsel Bellek Testi
- Bender Gestalt Testi
- Kent E.G.Y Testi
- Burdon Dikkat Testi
- Yukarıdaki testleri uygulayabilme ve raporlayabilme becerilerini kazanacaklardır.
Eğitime Kimler Katılabilir
Psikiyatrisler, Psikologlar, Psikolojik Danışmanlar, Felsefe bölümü, Rehber Öğretmenler, Pratisyen-Uzman Hekimler, Sosyal Hizmet Uzmanları, Sosyologlar, Çocuk Gelişimi Uzmanları, Aile Danışmanları ve Ana Sınıfı Öğretmenleri, Özel eğitim Öğretmenleri, Rehber Öğretmenler ve REM-RAM Çalışanları.
Eğitimin Konu Başlıkları:
1) Porteus Labirentleri:
Çocuk ve yetişkinlere uygulanan zekânın özel bir şeklini ölçen, kullanımı yaygın bir zekâ testidir.
2) Catell 2 A:
7 yaş 6 ay ile lise dönemi çocuklara uygulanan zekâ testidir.
3) Catell 3 A:
Üniversite öğrenimi almış bireylere uygulanan zekâ testidir.
4) Good Enough Harris:
Çocuğun çizdiği insan resmi ile zekâsının tespit edilebildiği, zekâ testidir.
5) Gelişim Tarama Envanteri:
0-6 yaş çocukların gelişimini değerlendiren, gelişimin normal mi yoksa yaşıtlarına göre geri mi olduğuna cevap verebilen bir gelişim testidir.
6) Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi:
2-11 yaş arası çocukların alıcı dil yaşının tespit edilebildiği, konuşma bozukluğu ve sözel ifadeye ışık tutan, resim kelime eşleştirme testidir.
7) Gessell:
2- 6 yaş arası çocukların görsel motor ve algı gelişiminin değerlendirildiği bir gelişim testidir.
8) Metropolitan:
5 yaş 6 ay ile 6 yaş 0 ay arsındaki çocuklara uygulanabilen, çocuğun ilkokula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen, bir okul olgunluk testidir.
9) Frostig:
Çocukların görsel algılarını değerlendirmeye yardımcı olan bir algı Testidir. 5 yaş 6 ay ile 6 yaş 0 ay arasındaki çocuklara uygulanabilen, çocuğun ilkokula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen, bir okul olgunluk testidir.
10) Benton Görsel Bellek Testi:
8 yaş üzeri bireylere uygulanabilen, bireyin dikkat, algı ve bellek durumuna dair bilgi verebilen, dikkat eksikliğinin tespit edilebildiği bir dikkat ve algı testidir.
11) Bender Gestalt:
Bu test, çocuklarda görsel motor işlevini görmek için gelişimsel bir test olarak kullanılarak hem yetişkin, hem de çocuklarda geriliği, regresyonu, fonksiyon kaybını ve organik beyin hasarlarını saptamaya ve özellikle regresyon vak’alarında da kişilik sapmalarını bulmaya ışık tutmaktadır.
12) Kent E.G.Y:
Bilgiye ve dile dayanan bir testidir. 6-14 yaş bireylerin zekâsının ölçüldüğü bir testtir.
Eğitim Süresi / Yeri / Tarihi:
Süre ortalama 12 saat, eğitim yeri ve tarihi karşılıklı kararlaştırılır.
Eğitim Sonrası Katılımcılara Verilecekler:
Tüm eğitim materyalları verilecektir. Eğitimin sonunda katılımcılara tüm kamu ve özel sektörlerde geçerli DEVLET ÜNİVERSİTESİ ONAYLI uygulayıcı sertifikası verilecektir.